Bra att tänka på vid köp av resevagn

När familjen ska iväg på semester tillsammans är det inte ovanligt att man letar efter en mindre barnvagn att ha med sig. En så kallad resevagn. Att ha med sig sin robusta och stabila barnvagn som tar en del plats är inte optimal på semestern. Det är då resevagnen kommer in i bilden.

Det finns ett stort utbud av resevagnar på marknaden och det finns en del att tänka på. Sufflett, storlek, förvaring, vikt och mycket mer. Vi har skapat en guide som förhoppningsvis hjälper dig att hitta just din resevagn. Vi kommer också tipsa om bra och lämpliga resevagnar.

Vad kännetecknar en resevagn?

En resevagn ska vara mindre och smidigare. När den är hopfälld ska den vara så liten som möjligt och du ska lätt kunna fälla ihop den. Vill du bära vagnen får den givetvis inte väga allt för mycket och det är en fördel om det finns en bärrem eller ett handtag att bära den i. I vissa fall finns det en förvaringsväska som följer med eller som du kan köpa för att underlätta när du reser med vagnen.

Resevagn som handbagage

Hur liten måste en resevagn vara för att gå som handbagage?

Det beror på flygbolag men det finns en standardstorlek som säger att den max får vara 56x45x25 cm. Detta stämmer dock inte på alla flygbolag. Kolla därför upp detta innan resa.

Det är väldigt få resevagnar som kan gå som handbagage.

Skiljer det mycket i mått mellan olika flygbolag?

Ibland är det någon centimeter det handlar om och ibland är det flera. Det låter inte som så mycket men det kan avgöra om du får ta med dig vagnen som handbagage eller inte.

Några maxmått för handbagage på flygbolag:

Norwegian, Lufthansa, SAS: 55x40x23 cm
Easyjet: 56x45x25 cm
Ryan Air, Thomas Cook: 55x40x20 cm
BRA: 50x40x25 cm

När är det bra att ha med sig en vagn som handbagage på flyget?

För egen del har det varit smidigt att ha med sig en resevagn när barnen varit mindre. De har kunnat sitta i vagnen nästan hela vägen in i planet för att därefter snabbt och lätt fälla ihop barnvagnen och ha den som handbagage. När vi landat har vi kunnat gå av planet och snabbt fälla upp vagnen och rulla vidare med barnet.  Vid mellanlandningar är det också smidigt då du lätt kan sätta ditt barn i vagnen och rulla runt på flygplatsen utan några problem.

Ska du flyga direkt utan mellanlandningar är det verkligen inte nödvändigt att ha barnvagnen som handbagage.

Vilka resevagnar kan gå som handbagage?

Det beror, som vi tidigare skrivit, på vilket flygbolag ni reser med. Lättast är att kolla med flygbolaget vilka maxmått de har för handbagage och jämföra med måtten på din barnvagn som du vill ta med dig.

Några vagnar som är kända för att vara väldigt små och klara måtten för handbagage är:

 • Babyzen Yoyo+. Ihopfälld är den 52 cm x 44 cm x 18 cm
 • GB Pockit. Pockit mäter 30 x 18 x 35 cm hopfälld
 • GB pockit+. Pockit+ har lite bättre sufflett och bättre viloläge. Pockit mäter 30 x 18 x 35 cm hopfälld
 • Baby jogger city tour. 56 x 23 x 45 cm. Här kan du också ta loss bakhjulen för att få bort några centimeter.
 • Carena Kobbe ihopfälld 52,5 x B45,5 x H23,5 cm
 • Beemo Easy Fly. Ungefär samma som Carena Kobbe
 • Trille Skagen. Ungefär samma som Carena Kobbe

Andra vagnar som ligger nära gränsen:

 • Mountain Buggy Nano v2. Ihopfälld mäter Nano 52  x 54 x 29 cm, tar man av hjulen blir måtten 45,5 x 54 x 29 cm
 • Phil & Ted Go, ihopfälld 54 x 44 x 19 cm.

Går det få med sig en vagn trots att den är för stor?

Ja, det kan du få. Det kan skilja sig från gång till gång. På vägen dit kan du ha den som handbagage och på vägen hem inte. För att ha en större chans att lyckas så packa ner vagnen lite innan gaten och bär den som en väska. Ingen brukar stå och mäta exakt.

Är vagnen för stor för att rymmas i bagageutrymmet ovanför sätena eller under sätet framför dig kommer du inte få ha kvar den i kabinen. Då kommer de placera den som specialbagage.

Vad är viktigt att tänka på om man vill ha med barnvagn som handbagage på flygplanet?

Första delen att tänka på är storleken. Är den för stor kommer du inte få ha den som handbagage. Är det väldigt fullt i planet är det inte säkert att du får ha den som handbagage även om du skulle få plats med den i bagageutrymmet ovanför sätena. Det avgör flygpersonalen.

För att öka chanserna att få med sig din barnvagn som handbagage så är ett bra tips att fälla ihop resevagnen strax innan du kommer fram till gaten. Lägg gärna ner den i en förvaringsväska för att den mer ska se ut som en väska.

Vändbara resevagnar

Här kan du se vilka vändbara sittvagnar som finns. Några av vagnarna vi recenserat är:

 • Bugaboo bee
 • Stokke Scoot
 • Cybec Balios M
 • Cybex Mios
 • UPPAbaby Cruz
 • Easywalker Mosey
 • Quinny Zapp Xtra

Vill du däremot ha en vändbar resevagn som går som handbagage blir det svårare.

Dessa vändbara resevagnar går som handbagage med lite tur:

City tour lux är egentligen lite för lång.

Vill du ha en resevagn med särskilda egenskaper?

När du letar efter en resevagn är det inte ovanligt att ha vissa egenskaper som man prioriterar mer hos resevagnen. Andra delar är saker du är villig att kompromissa med. För oss på resevagn.nu är en resevagn en vagn som är kompakt ihopfälld. Det innebär att vagnen kan vara normalstor uppfälld och kallas resevagn. Vi föredrar lätta, mindre vagnar som resevagnar.

Lång sufflett

När du åker utomlands med resevagn är det oftast med varmare breddgrader.  Det innebär att solen lyser mer och därför behöver du en resevagn med en längre sufflett med inbyggt solskydd. Det finns flera sådana vagnar på marknaden.  

Bugaboo bee har en bra och förlängningsbar sufflett. Du kan också köpa till en särskild sommarsufflett som kallas breezy, den har delar av nät på sidorna och i rygg för att låta luft svalka ditt barn i sittdelen. Baby jogger är kända för att ha långa täckande suffletter. Av deras olika barnvagnar ger Baby jogger Zip ett väldigt bra solskydd.

Plant liggläge

De flesta resevagnar har viloläge, en del endast sittläge (ryggstödet kan inte justeras alls) och vagnar med fullt eller nästan fullt liggläge.

Vill du ha vagnar med plant liggläge eller nästan fullt liggläge ska du kika på:

Ställbart fotstöd

Vill du ha fullt liggläge och att även benen ligger plant vill du ha ett ställbart fotstöd.

Kika på dessa vagnar om du vill ha ställbart fotstöd:

Carena Kobbe

Baby Jogger Zip

Mountain buggy nano

Chicco Liteway

Baby jogger city tour lux

Ergonomisk sittdel

Numera finns det flera mindre vagnar som har en ergonomisk sittdel.

Några vagnar med ergonomisk sittdel är:

Quinny Zapp,

Xtr 2.0

Flex Plus har ergosittdel.

Cybex Balios M

UPPAbaby Cruz

Gemensamt för alla dessa är att sittdelen dessutom är vändbar.

Ställbart handtag

Ställbart handtag är viktigt om ni som föräldrar är olika långa. Att ha ett ställbart handtag på resevagnen gör det bekvämare att köra. När det kommer till resevagnar är det mer vanligt med ett fast handtag. Dessa sitter på olika höjd på olika vagnar. Det finns ingen standardhöjd.

Testkör gärna vagnen innan ni köper och är det viktigt att kunna reglera höjden så välj ett ställbart handtag.

Resevagnar som har ställbart handtag:

Bugaboo Bee

Easywalker Mosey

Cybex Balios

Cybex framåtvända Agis-modeller

Bärrem

Många resevagnar har ett bärhandtag eller så har förvaringsväskan du kan förvara vagnen i det. Det fungerar bra vid kortare sträckor, ska du bära vagnen längre är det skönare med en bärrem.

Vagnar med bärrem:

Transportväska för barnvagn
Ska du flyga med din barnvagn incheckad så packa den ordentligt skyddad. Många vagnar har gått sönder eller skadats under flygresan. Då blir det verkligen ingen bra start på semestern. Se därför till att packa vagnen ordentligt skyddad.

Vissa barnvagnstillverkar säljer egna transportväskor. Bland annat Bugaboo, UPPAbaby, Joolz, Mountain Buggy och Phil & Teds

Hur ska jag packa vagnen?

 • Ta av hjul du kan ta av och packa separat. Är hjulaxlarna oljiga kan du vira trasor runt dem så det inte smutsas ner.
 • Plocka isär det som går på vagnen. Detta för att göra vagnen så kompakt som möjligt. Ju mindre delar som kan röra på sig desto bättre.
 • Packa de ömtåligaste delarna bäst, gärna i mitten.

Vilka resevagnar passar större barn?

När du kikar på resevagnar till äldre eller större barn är det viktigt att tänka på att vagnen ska klara en högre maxvikt och att sittdelen är tillräckligt stor och rymlig. Vid solsemester går man som familj ofta längre sträckor och i värme kan det vara jobbigt för även större barn. Därför är det bra att ha en resevagn för större barn för semestern.

Bra vagnar för större barn:

Baby Jogger City Tour har en maxvikt på 20 kg.

Babyzen Yoyo 6+ tar 18 kg. 

Britax B-Motion 4 Plus 20 kg

Baby Jogger City Mini GT.  maxvikt på 30 kg.

Kronan Sulky/S maxvikt 20 kg

Baby Jogger Zip. Maxvikt 25 kg

Resesyskonvagnar

För barnfamiljen har man ofta med sig två barn. Resevagnar för två barn har länge varit ett område där det inte funnits så många vagnar men det börjar ändra sig. Det är bara glömma att få en liten vagn när du nu ska få plats med två barn. Det går inte heller få en liten vändbar syskonvagn.

Vilka resesyskonvagnar finns det?

Mountaun buggy Nano duo

Britax Holiday  

Maclaren Twin Techno

Bumprider Connect. Sätts ihop av två separata vagnar med starka magneter och ett säkerhetslås. Nackdelen med vagnen är att den blir nästan en meter bred vilket är väldigt brett.  

Britax B-Agile Double

Baby Trolds syskonvagn Double 2016

Silver Cross Pop Duo

Carena Orust syskonsulky

Kronans syskonvagn